En självklar del av att starta upp ett företag idag är att skapa en hemsida. Innan man börjar bygga på designen och skriva texter till hemsidan måste man dock bestämma sig för ett domännamn. En webbdomän består egentligen av tre delar: subdomänen, domännamnet och toppdomänen. Subdomänen är helt enkelt ”www”. Toppdomänen är de två eller tre bokstäver som kommer sist i domänen, till exempel .se, .com eller .org. Vilken du väljer är helt upp till dig, men några huvudregler att hålla sig till kan vara att man väljer .se om man är verksam i Sverige, .com om man är verksam internationellt och .org om hemsidan gäller en organisation. Detta för att hemsidan ska ge ett så seriöst och pålitligt intryck som möjligt.web-1045994_960_720

Det svåraste att välja är kanske domännamnet, eftersom det är detta som kommer att bli din identitet på nätet och som kunder kommer att förknippa ditt företag och din hemsida med. För att välja ett bra domännamn finns det några saker man ska tänka på. En av de första är att domännamnet gärna ska vara nära företagsnamnet. Man behöver inte alltid krångla till det – om man har ett företagsnamn som fungerar som domännamn, bör man ta det. Den enda anledningen till att börja fundera på något annat är om företagsnamnet inte uppfyller de andra punkterna för ett bra domännamn, till exempel att det är enkelt att uttala och stava, och att det är enkelt att lägga på minnet. Du bör ha ett domännamn som du kan säga till dina kunder, utan att du behöver bokstavera det för att de ska förstå hur det stavas. Att namnet ska vara enkelt att komma ihåg kanske säger sig självt – kunderna ska inte behöva sitta och fundera på vad din hemsida hette, eller behöva bokmärka sidan för att vara säkra på att hitta tillbaka till den.

En sista sak som man kan tänka på är att man kan sökmotoroptimera sitt domännamn. Även om man i första hand ska välja sitt företagsnamn, kan man i de fall domänen redan är upptagen lägga till ett ord, som man tror är ett ord som många kunder använder som sökord. Om ditt företag exempelvis heter Gurras kiosk, men gurraskiosk.se är upptaget, kan man istället välja gurraskioskstockholm.se, eftersom många kunder sannolikt söker på ”kiosk stockholm”.

Taggar

 
 
 
 
sportpress